Groep 7

Groep 7 is een belangrijk jaar op de basisschool. Er komt veel nieuwe leerstof aan bod en aan het eind van het schooljaar krijgen kinderen hun voorlopig advies voor de middelbare school. Het nadenken over de middelbare school begint hier en dat betekent zelf alvast rondkijken op een aantal middelbare scholen. In groep 8 wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Daarnaast wordt dit jaar het verkeersexamen gedaan. Deze bestaat uit een theorietoets en een praktisch verkeersexamen. Vanaf groep 7 worden dan ook de uitstapjes zo veel mogelijk op de fiets bezocht. Dan kunnen we meteen oefenen.  

Zoals in alle midden-en bovenbouwklassen wordt er ook in groep 7 het eerste kwartier gelezen. De juf leest tijdens dit kwartier met kleine groepjes kinderen om hen te begeleiden in het lezen en om de voortgang te monitoren.  

Na het stil lezen is het tijd voor de check-in. Hoe voelt iedereen zich deze ochtend, waardoor komt dat en kunnen wij hierbij helpen of rekening houden met onze klasgenoot. 

Wij rekenen met de rekenmethode Wereld in Getallen (versie 5). Bij deze methode krijgen de kinderen iedere dag instructie. De kinderen rekenen op hun eigen niveau, er is extra instructie voor de rekenzwakke kinderen en extra uitdaging voor rekensterke kinderen. Om extra aandacht te besteden aan het automatiseren werken wij ook met Bareka en Rekensprint. 

Wanneer nodig en mogelijk wordt er extra materiaal gebruikt om de leerstof duidelijker en de lessen leuker te maken. Denk hierbij aan breukenstroken, rekenspelletjes en materialen voor coöperatieve werkvormen.  

Coöperatieve werkvormen zetten wij bij meerdere vakken in. Het is niet alleen een leuke manier om te leren, maar het bevordert ook de onderlinge samenwerking.  

Voor ons taalonderwijs maken bij gebruik van Nieuw Nederlands Junior. Taal, spelling en lezen in één leerlijn. In de taalmethode passen de leerlingen alle taalvaardigheden toe doordat ze toewerken naar een eindproduct waarin alle taaldomeinen een plek hebben. Dat maakt het leren van taal betekenisvol. Door leren steeds weer op een andere manier te beleven, bijvoorbeeld in een mini-werkstuk, een verhaal of tutorial, ontdekken leerlingen wat ze met taal kunnen en ervaren ze hun eigen taalavontuur. Zo zorgen we voor het verbeteren van de taalvaardigheid van ieder kind.